Festivals

Cabalgata de los Reyes - 5 januari

In Las Palmas vindt een processie plaats ter gelegenheid van Driekoningen. De kinderen van Gran Canaria krijgen op deze dag hun kerstcadeautjes.

Festival van de klassieke muziek

In het Teatro Pérez Galdós in Las Palmas vindt een klassieke muziek festival plaats met internationale orkesten.

Carnaval - februari/maart

Caranaval wordt zeer uitbundig gevierd op Gran Canaria. In Las Palmas is het 3 weken lang feest, met grote carnavals optochten. Iedereen feest mee en er wordt veel aandacht besteed aan de kostuums.Na Rio de Janeiro heeft Gran Canaria de grootste carnavalsoptocht ter wereld, hoewel Tenerife niet voor Gran Canaria onder doet. De grote optocht in Las Palmas begint in La Isleta. De urenlange optocht eindigt rond middernacht met een gekostumeerd openlucht bal waarbij een groot deel van de bevolking van de stad gemaskerd meedoet in extravagante kostuums. Het carnaval wordt na elkaar in meerdere steden en dorpen gevierd. Als het carnavalsfeest in Las palmas voorbij is, gaat het vrolijk verder rond het uitgaans- en winkelcentrum Yumbo in Playa del Inglés.

Amandelbloesemfeest - eind februari

In Tajeda en Valsequillo wordt eind februari het amandelbloesem feest gevierd. De amandelbomen staan dan in volle bloei. Volksmuziek en dans zijn de ingrediënten van dit feest. Probeer ook eens de amandelspecialiteiten of amandelwijn.

Fiesta de la Virgin de la Cuevitá - eind augustus

Op de laaste zondag van augustus wordt in Artenara het feest van de maagd van de grot gevierd. Een houten beeld van Maria wordt uit een grot gehaad en blijft een hele week in de kerk staan om vereerd te worden door de bevolking. Op de laatste dag wordt het beeld rond de stad gedragen gevolgd door een fanfare. Er wordt vuurwerk afgestoken en er is een optreden van mensen in tradionele kleding. Er wordt gezongen en gedanst door folkloristische groepen in mooie kostuums. Om 21.00 wordt het Mariabeeld onder begeleiding van muziek, vuurwerk en fakkels teruggedragen naar de grot, waarna het feest in het dorp verder gaat.

Semana Santa processies - maart/april

In het voorjaar worden er op heel Gran Canaria processies gehouden.

Herdenking van de verovering van Gran canaria - 29 april

Bij dit feest wordt de veroverig van Gran Canaria herdacht. Het wordt voornamelijk gevierd in de hoofdstad Las Palmas.

Fiesta del Queso del Flor - 30 april t/m 7 mei

In Guía wordt het Bloemenkaas festival gevierd. Kaas is een zeer gewaardeerd produkt op het eiland. Behalve genieten van deze lokale kaasspecialiteit is er veel folkloristische dans en muziek.

Dia de Canarias - 30 mei

De dag van de Canarische Eilanden staat in het teken van de Canarische volkscultuur. Er zijn wedstrijden van het unieke Canarische worstelen en stokgevechten. Verder veel volksmuziek en traditionele dansen.

Fiestas de corpus Christus - juni

De sacrementsdag wordt gevierd met prachtige bloementapijten op straat. Met name het plein voor de Santa Ana kathedraal in Las Palmas is zeer de moeite van het bekijken waard. Ook in Arucas kan je van dit schouwspel genieten. Op deze dag vinden ook feestelijke processies plaats.

Johannesdag - 24 juni

Op deze dag wordt de stichting van Las Palmas gevierd. Het feest wordt ook gevierd in Telde en Arucas.

Bajade de la Rama - 4 t/m 7 augustus

In Agaete wordt het feest van de Virgin de las Nieves gevierd. Het feest van de Tak is ontstaan uit een ritueel van de oorspronkelijke bewoners, de Guanches, die het ritueel gebruikten om te bidden voor regen. De takken van de Tamadaba Pijnboom worden uit de bergen naar beneden gebracht om er mee in de zee te dansen, waarbij er met takken op de golven wordt geslagen om regen te maken.

Fiesta de San Roque - 15 augustus

Een feest ter ere van de beschermheilige van Firgas.

Fiesta de la Virgin del Pino - 8 september

In Teror wordt het belangrijkste religieuze feest van het eiland gehouden. Gelovigen uit heel Gran Canaria worden aangetrokken tot de feestelijke optocht. Geniet van de zang en dans en de prachtige traditionele kleding.

Fiesta del Charco - 10 september

Een charco is een poel waar de beekjes uit de barrancos bij de zee uitmonden. In San Nicolás de Tolentino springen de deelnemers in zo'n modderpoel en proberen een zeewolf te vangen met netten, manden of met blote handen.

Fiesta de la Virgen de la Rosario - 7 oktober

In Agüimes zijn er bij dit feest Canarische worstelwedstrijden en volksdansen te zien. Feestvierders gooien elkaar nat met water en bestrooien elkaar vervolgens met Gofio meel.

Fiestas del rancho de Animas - 5 januari

Een tradtioneel feest in Teror gebaseerd op oeroude tradities.

Fiesta de la Santa Lucía - 5 januari

Het lichtfeest wordt ondermeer gevierd in Galdár en Arucas. Maar met name in Santa Lucia is het bijzonder mooi.
Forum over uitgaan, strand, natuur, hotels, enz