Wandelen op Gran Canaria

Tamadaba met uitzicht op Roque Nublo
Gran Canaria is vooral bekend vanwege het ideale klimaat voor strandvakanties, wat honderduizenden zonaanbiddders uit heel Europa aantrekt, en vanwege de vele uitgaansgelegenheden waardoor het ook bekend staat als een party eiland. Wat niet iedereen weet is dat Gran Canaria een schitterend ruig bergachtig binnenland heeft met een ongekend natuurschoon. Miljoenen jaren geleden is het eiland gevormd door enorme vulkaanuitbarstingen, gevolgd door miljoenen jaren van erosie, waardoor mooie diepe ravijnen zijn gevormd. Er zijn vele soorten landschappen op dit kleine eiland en verschillende klimaatzones waardoor Gran Canaria ook wel eens een mini-continent genoemd wordt. De laatste jaren probeert het eilandbestuur het binnenlands toerisme actief te promoten. De dorpen zijn fraai opgeknapt en de toerist voelt zich hier welkom. De wegen in de bergen zijn van uitstekende kwaliteit en worden goed onderhouden. En in de dorpen en het platteland zijn hotels, huisjes, en appartementen voor mensen die rust zoeken en het echte Gran Canaria willen zien. Sommige accomodaties bevinden zich op bijzondere locaties zoals op plantages of in oude afgelegen huizen. Over het eiland lopen vele paden. Dit zijn oude ezelpaden uit tijden dat er nog geen of nauwelijks wegen waren, en de koninklijke wegen (Caminos Real) van de oorspronkelijke bewoners, de Guanches. Deze paden zijn goed toegankelijk gemaakt en de laatste jaren zijn steeds meer van deze paden voorzien van wegwijzers waardoor de wandelroutes steeds beter te vinden zijn. Voor de meeste wandelingen zijn wel wandelgidjes met routebeschrijvingen noodzakelijk, of gebruik de beschrijvingen van de wandelroutes die op deze website te vinden zijn. Bergwandelaars kunnen hun hart ophalen op Gran Canaria. Er zijn heel veel mogelijkheden om te bergwandelen over het hele eiland.

Roque Nublo De bekendste en mooiste bergen van het eiland zijn Roque Nublo en Roque Bentaiga. Roque Nublo is een zeer markante vrijstaande rots boven op een bergtop, die vanaf veel plaatsen op het eiland te zien is. Hier zijn grote en kleine wandelingen te maken over mooie bergpaden. Het is mogelijk om via een korte wandeling naar de top te lopen, maar je kan er ook een mooie rondwandeling maken. Vanuit lager gelegen plaatsen in de omgevingen kunnen langere bergwandelingen gemaakt worden naar deze mooie bergtop. Bij helder weer heb je vanaf Roque Nublo ook een schitterend uitzicht op Tenerife. De 3714m hoge vulkaan El Teide zie je ver boven de horizon uitsteken. De Teide is ook de hoogste berg van Spanje. Naar de top van de 1404m hoge Roque Bentaiga loopt een korte wandeling. Roque Bentaiga heeft ook een historische waarde in de geschiedenis van de Guanches. Op deze heilige plaats werden offers gebracht. Er zijn in deze omgeving ook grotwoningen gevonden van de oorspronkelijke bewoners. In 1483 heeft hier een grote veldslag plaatsgevonden tussen de Spaanse kolonisten en de Guanches, waarbij de Guanches uiteindelijk verslagen werden.

Cruz Grande Cruz Grande bij San Bartolomé de Tirajana is ook een mooi uitgangspunt voor diverse wandelingen in de bergen. Wandel naar een bergtop of maak een mooie rondwandeling en geniet onderweg van het mooie dorp San Bartolomé. Ook kan er vanuit Cruz Grande een wandeling gemaakt worden naar de hoogste berg van Gran Canaria, de Pico de las Nieves. Ofwel de sneeuwtop. Jazeker, ook op Gran Canaria kan het af toe sneeuwen, al zul je dat nooit merken als je in playa del Inglés op het strand blijft liggen! Er zijn langere wandelingen mogelijk naar de Pino Grande, een 40m hoge Canarische pijnboom of naar het stuwmeer Embalse de Chira. Cruz Grande is eenvoudig bereikbaar met de auto en de bus. De bus stopt bij het startpunt van deze wandelingen.

Duinen van Maspalomas Voor een mooie strandwandeling is de wandeling langs Costa Canaria een aanrader. Begin in San Agustin en wandel langs de mooie strandpromenade langs Playa del Inglés om vervolgens door de prachtige duinen van Maspalomas te lopen tot aan de vuurtoren van Faro. Eerst loop je een tijd lang langs de bebouwing van deze populaire badplaatsen, terwijl je tegelijkertijd langs verschillende stranden en rotskusten loopt. Langs de hele route loopt een mooi aangelegde wandelpromenade. Bij het statige witte Riu Palace hotel op het uiterste puntje van Playa del Inlgés verlaat je de promenade en loop je de duinen in. De Dunas de Maspalomas zijn een belevenis op zich. De enorme zandvlakte met hoge duinen van goudgeel zand met hier en daar palmen geven je het idee dat je je midden in de Sahara bevindt.

Tamadaba wandelroutes In het noord-westen van Gran Canaria vind je het grootste dennenbos van Gran Canaria: Pinar de Tamadaba. Dit oerbos ligt in een groot beschermd natuurgebied met mooie bergen. De met dennen begroeide hellingen zijn prachtig om te zien. In het weekend is Tamadaba in trek bij Canarische gezinnen die hier graag gaan wandelen of barbequeën. Er lopen vele wandelpaden door het bergachtige bosgebied. Je kan bergwandelingen maken naar bijvoorbeeld La Aldea of naar de top van Alta Vista. Van hieruit heb je mooie uitzichten op meren, Tenerife en verschillende bergen en rotsformaties gelegen in de groote instortingskrater Caldera de Tejeda.

Wandelvakanties

Speciaal voor wandelaars heeft Eliza was here een bijzonder reisaanbod. Deze reisorganisatie heeft een aantrekkelijk assortiment landelijk gelegen accomodaties in haar programma. Wat is er heerlijker dan je wandelvakantie door te brengen in een rustig gelegen landhuis, herberg of hotelletje in authentieke Canarische stijl? Al deze accomodaties hebben een karakteristieke sfeer en zijn landlijk gelegen, soms temidden van bananenplantages en ander tropisch fruit. Hieronder volgen een paar voorbeelden van deze unieke lokaties.