Arucas

León y Castillo Arucas is een stadje met een prachtig centrum in het Noorden van Gran canaria op een afstand van 12km van Las Palmas. Het ligt op een hoogte van 250m en telt ongeveer 34 000 inwoners. Het meest kenmerkende van dit stadje is de enorme kathedraal. Arucas ligt te midden van uitgestrekte bananen en suikerriet plantages, waarvan Arucas historisch gezien van afhankelijk is. De bevloeiingskanalen uit Firgas zijn van cruciaal belang geweest voor de ontwikkeling van dit gebied. Aracus is ook bekend vanwege de bananenlikeur en rum. Als je even wil bijkomen van de drukte in het centrum dan is het gemeentepark een oase van rust. Er staan een paar mooie drakenbloedbomen. Voor het park op de Plaza de la Constición staat een monument voor Doramas de Guanchenleider.

Gemeentehuis van Aracus Vlakbij het park bevindt zich ook het mooie gemeentehuis. Een rose gebouw van 2 verdiepingen met een centrale binnenplaats. Interessant is ook het monument voor de arbeider. Het is opgericht ter ere van de steenhouwers van de stad. Niet alleen hebben ze de stenen van de kathedraal geleverd, maar ze hebben ook bijgedragen aan de bouw van de beroemde boulevard van Havanna in Cuba. De grijsblauwe steensoort is van hoge kwaliteit en erg gewaardeerd waardoor het op vele plaatsen in de wereld opduikt zoals in Bolivia en Texas. Op de weg naar Bañaderos, ongeveer 1km van het centrum van Arucas ligt de Tuin van de Markiezin (Jardín de la Marquesa). Rondom een romantisch paleisje ligt een weelderige tuin met (sub)tropische planten die meer dan een eeuw geleden gecreëerd is door de Markies van Arucas.

San-Juan-Bautista-kathedraal De San-Juan-Bautista-kathedraal is opgetrokken uit blauw-grijze vulkaansteen in neo-gotische bouwstijl. De Catalaanse architect Juan Vega March was een leerling van Gaudi. De bouw van de kerk begon in 1909 en opende zijn deuren in 1917, maar het duurde nog tot de jaren 70 voordat de kathedraal echt afgebouwd was. In de kerk bevinden zich een aantal oude kunstwerken zoals een Maria met kind van Cristóbal Hermández de Quitana. Achter het altaar staat een mooi christusbeeld van de lokale kunstenaar Manalo Ramos González.

In de hoofdstraat van Arucas, León y Castillo, vind je een lange rij mooie huizen in koloniale stijl. Veel huizen hebben prachtige kleuren en mooie balkons. De straat komt uit bij de kathedraal.

Park van Arucas De distileerderij en het rum museum vind je aan de weg die vanuit het centrum richting Firgas en Moya gaat. De schoorsteen is van verre al zichtbaar. In de distileerderij worden vele soorten rums en likeuren gemaakt. In het rummuseum kan je rum ook proeven.

Het Guanchen dorp Arehucas werd in 1479 volledig verwoest door de veroveraar Juan Rejón. Het dorp werd in 1480 opnieuw gebouwd. In 1481 werd op de berg Montaña de Arucas de Guanchen leider Doramas verslagen gedood door Pedro de Vera bij de Slag om Arucas.
Forum over uitgaan, strand, natuur, hotels, enz

Beste accomodatie

Barbacan
Buenaventura
Lago Taurito
Gloria Palace Amadores