Natuur

Gran Canaria is een erg gevarieerd eiland. Het van oorsprong vulkanische eiland heeft bergen tot 2000m hoogte die doorklieft worden door prachtige ravijnen. Het binnenland is woest en ruig, en een oase van rust. Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen hier genieten van mooie rotsformaties en adembenemende uitzichten vanaf de bergtoppen. Vanaf de toppen kan je zelfs de andere Canarische Eilanden zien,zoals Tenerife. De bergen zorgen ervoor dat het eiland 2 verschillende klimaten heeft. Het noorden is relatief nat en groen en het zuiden is erg droog. De mooiste berg van Gran Canaria is Roque Nublo, een markant rotsblok dat boven op een berg staat. Ondanks dat Gran Canaria de naam heeft dor en droog te zijn, zijn er een paar mooie (stuw)meren. Opvallend zijn ook de naaldbossen. Anders dan in de Alpen groeien de bomen hier boven de boomgrens. In de lage gebieden is het te droog. Op een bepaalde hoogte wordt het klimaat koeler en vochtiger, en hier gedijen de Canarische dennnen goed. HIer en daar vind je groepjes Canarische dadelpalmen, die van nature alleen op de Canarische Eilanden voorkomen. Deze geweldige palmbomen zijn niet voor niets de meest aangeplante palmbomen ter wereld.

Op het zuidelijkste puntje vind je een enorm gebied met zandheuvels, de Dunas de Maspalomas, waar je het idee krijgt dat je in de Sahara bent.

Het onderstaande filmpje geeft een beeld van de weergaloze natuur die het eiland te bieden heeft. Gran Canaria is meer dan zon, zee en strand.Vakantie in de natuur

Speciaal voor de natuurliefhebbers heeft de reisorganisatie Eliza was here een aantal accomodaties op Gran Canaria in haar programma. De accomodaties bevinden zich op rustige landelijke locaties of in authentieke dorpjes en stadjes. "Eliza was here" richt zich op vakantiegangers die liever niet in de drukke populaire badplaatsen en hotels verblijven. Deze huizen, finca's en kleine hotels zijn de ideale uitvalsbasis voor wandelaars.