Firgas

Gemeentehuis van Firgas In het weelderige groene noorden van Gran Canaria ligt het stadje Firgas. Er wonen ongeveer 6000 mensen. Firgas is bekend vanwege het bronwater wat hier gewonnen wordt. De bronnen van Las Madres liggen 5km verder in de Barranco de la Virgin. Hier worden een paar honderdduizend flesjes per dag gevuld met bronwater die je in vrijwel iedere winkel in Gran Canaria tegenkomt.

Firgas ligt in het Plattelandspark Doramas, een beschermd gebied waar bosjes laurierachtigen staan. Het gebied leent zich goed voor het maken van wandeltochten.Paseo de Canarias De mooiste attractie van Firgas is de Paseo de Canarias en Gran Canaria. Dit is een steile straat die uit twee gedeelten bestaat. Het bovenste deel is gewijd aan de zeven Canarische Eilanden (Tenerife, El Hierro, La Palma, La Gomera, Fuerteventura, Lanzarote en Gran Canaria). Van ieder eiland is met tegels een karakteristiek landschap gemaakt. Onder het landschap zie je rechts het wapen van het desbetreffende eiland en links zie je een reliëf van het eiland. Het onderste deel van de Paseo bestaat uit een mooie waterval met aan de zijkant een witte muur waartegen 22 prachtige kleurige betegelde banken staan, die symbool staan voor de 21 gemeenten van Gran Canaria en nog eentje voor het eilandbestuur.

Paseo de Gran Canaria Op elke bank staan verschillende taferelen die karakteristiek zijn voor de gemeenten. Boven elke bank hangt een schilderij van tegels met het gemeentewapen.

Niet ver van de Paseo de Gran Canaria ligt het mooie San Roque plein. Op het plein ligt de San Roque kerk die in 1835 gebouwd is. Op hetzelfde plein ligt ook het schitterende gemeentehuis van Firgas. In de muur die naast het plein loopt, zie je door uitsparingen een waterstroom lopen. Hier en daar zie je armen uit een soort ramen steken , waardoor het lijkt alsof vrouwen de was aan het doen zijn in het water.

San Roque Kerk De waterloop is een monument ter nagedachtenis aan de eerste irigatiekanalen die door Tómas de Pelenzuela aan gelegd zijn na de verovering van Gran Canaria. Deze kanalen waren van groot belang voor de ontwikkeling van het gebied. De eerste geul liep van Las Madres naar Firgas om de suikerrietvelden te bevloeien, en werd later doorgetrokken naar Arucas. Met de komst van klei uit Frankrijk vanaf 1849, werden de geulen van cement gemaakt die hiermee het belangrijkste watertransportsysteem van Gran Canaria werden.

De Molino del Conde (Molen van de Graaf) van Firgas is de oudste watermolen van Gran Canaria. Het werd gebruikt om Gofio meel te malen, een mengsel van tarwe, gerst en mais. De molen is gebouwd in 1517 en is nog steeds in gebruik. Het is gelegen aan een irrigatiekanaal in het centrum van het dorp. Gofio was het basisvoedsel voor de boeren in die tijd. De watermolen kan van binnen bekeken worden.
Forum over uitgaan, strand, natuur, hotels, enz

Beste accomodatie

Barbacan
Buenaventura
Lago Taurito
Gloria Palace Amadores