Las Palmas

Las Palmas betekent De Palmen, en is afgeleid van Ciudad Real de las Palmas, ofwel Koninklijke Stad van de Palmen zoals de stad vroeger heette. Deze havenstad is met bijna 400.000 inwoners de hoofdstad van Gran Canaria. Hiermee behoort Las Palmas tot de top-10 van de grootste steden van Spanje. Ongeveer de helft van de bevolking van Gran Canaria woont in de hoofdstad. Je vindt hier nog mooie oude gebouwen, en zelfs een strand ontbreekt hier niet. Ondanks de drukte vind je hier volop rustige parkjes, pleintjes en stille steegjes. Ga bijvoorbeeld eens een lekker kopje koffie drinken bij het mooie café/kioskje op Plaza de San Telmo. De stad dateert van 1478. De wijk Vegueta is de plek waar de stad gesticht is. Deze wijk is in 1973 uitgeroepen tot historisch-cultureel erfgoed.

Het lange schone strand met zijn goudgele zand is gelegen naast de uitgaanswijk Santa Catalina. Playa de las Canteras was het eerste vakantieoord van Gran Canaria. Door een natuurlijk rif is het water hier zeer rustig.Inmiddels heeft het zwaarte punt van het toerisme zich verplaatst naar het zuiden van het eiland. Ten Noorden van het strand bevindt zich het Kasteel de la Luz. Dit is de eerste vesting die in 1492 op het eiland gebouwd is. Kiosk op San Telmo Plein De kathedraal van Santa Ana mag je niet missen.Het is de grootste kerk van de Canarische Eilanden. De bouw hiervan heeft 400 jaar geduurd. Las Palmas telt enige musea zoals het Columbus Museum en het Museo Canario, waar veel te vinden is over de cultuur van de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen. Het Huis van Columbus is genoemd naar de ontdekkingsreiziger, die hier in 1502 verbleef om zijn schip de Pinta te repareren. Het is een prachtig oud Canarisch huis dat zeer de moeite va een bezoek waard is. In het museum vind je tentoonstellingen over de reizen van Columbus, de Amerikaanse volkeren voor de ontdekking van Amerika, over de invloed van Columbus op de Canarische Eilanden, over de geschiedenis van Las Palmas en een waardevolle verzameling schilderijen van 16e tot 19e eeuw. Houd je meer van moderne kunst dan is het Centrum voor Moderne kunst in de Los Balcones straat een aanrader. Het Elder Museum van Wetenschap en Technologie (Museo Elder) is een zeer interessant groot museum, waar je onder anderen raketten en satelieten kan bewonderen. Het is ook een museum waar je zelf actief bezig kan zijn, en daarom ook erg populair bij de jeugd. Het instituut is gelegen bij het Parque de Santa Catalina.

Las Palmas is het centrum van handel en cultuur. De enorme drukke haven, waar de grote vrachtschepen af en aan varen laat duidelijk zien hoe belangrijk de handel is voor deze stad. In Las Palmas vinden grootse festiviteiten plaats, zoals het Internaltionale Filmfestival van Las Palmas en het Theater- en Dansfestival. Hoogtepunt is natuurlijk het Carnaval.

Wil je gezellig winkelen? Ga dan naar de mooie Triana straat. Dit is een autovrije straat met prachtige oude huizen en leuke winkels. Aan de Avenida Mesa y Lopez, vind je het grote bekende Spaanse warenhuis El Corte Inglés. Bij het Santa Catalina Park vinden we nog het Moderne El Muelle winkelcentrum, een overdekt winkelcentrum van meerdere verdiepingen.

Kathedraal van Santa AnaVakantie in Las Palmas

In de hoofdstad van Gran Canaria kan een "stedentrip" met een strandvakantie gecombineerd worden. De mooiste lokatie is aan de boulevard bij het Las Canteras strand. Hier is het strandtoerisme ooit begonnen en het is er nog steeds goed toeven.